top of page
ONDERHOUD & GARANTIE

Versie geldig vanaf 2022/03/01

1.Hoeveel Garantie is er op mijn fiets?

Elke fiets, verkocht bij Fietsen Gaethofs heeft een wettelijke garantie van 2 jaar. Dit met uitzondering van slijtagegevoelige onderdelen (zoals vb. remblok, remschijf, tandwielen, ketting, riem, …). Bepaalde fabrikanten uit ons gamma gaan verder dan de wettelijke garantie en bieden meer dan 2 garantie op de fiets of bepaalde onderdelen van de fiets. Aarzel niet om ons hierover aan te spreken ter verduidelijking.

2. Wanneer dien ik met mijn fiets op onderhoud te komen?
Na de ingebruikname van je fiets, bieden wij bij Fietsen Gaethofs, een eerste gratis onderhoud aan na 500 km of 3 maanden (wat het eerste voorkomt). Vervolgens is het raadzaam om elke 3.000 à 3.500 km of 1 x per jaar (wat het eerste voorkomt) een onderhoud te laten uitvoeren op jouw fiets.
Fietsen uitgerust met een veer/demper systeem zoals vb. sommige mountainbikes en speedpedelecs dienen ook de voorschriften van de fabrikant te volgen voor het onderhoud hiervan. Wordt dit onderhoud niet tijdig uitgevoerd, dan kan de fabrikant zich terugtrekken bij garantiegevallen. Voor de meeste veer/demper systemen is een service nodig na elke 100 gebruiksuren gebruikelijk.

3. Welk onderhoud kan ik zelf doen aan mijn fiets?
Het is van groot belang om te rijden met de correcte bandenspanning, deze is sterk afhankelijk van type band waarmee je rijdt. De maximale bandenspanning kan je steeds terugvinden op jouw band. Elke band verliest steeds wat lucht. 1 X per maand je bandenspanning controleren is dus zeker geen overbodige luxe.

Verder is het aan te raden om je fiets regelmatige te poetsen. Het gebruik van hoge druk raden wij ten stelligste af net als het gebruik van sterke ontvetters of detergenten. Indien gewenst, geven wij hierover zeker het gepaste advies als je zoek naar een product om je fiets te reinigen.

Tot slot is het van belang om je ketting regelmatig te smeren (minstens 1 x per maand, bij intensief gebruik wekelijks). Je kan je ketting smeren op 2 manieren. Er kan gekozen worden voor een wax. Een wax zal steeds een goede beschermende laag leggen op jouw ketting en het vuil afstoten. Een wax heeft een inwerkingstijd van nodig van minsten 4 u. Er kan ook gekozen worden voor een fijne ketting olie, deze kan je aanbrengen en onmiddellijk gaan rijden. Let op, een olie en wax kunnen niet samen worden gebruikt. Ze hebben namelijk eigenschappen die mekaar tegenwerken. Het is dus van belang een keuze te maken en hierbij te blijven.

BELANGRIJK: een fiets met een riemaandrijving vraagt geen smering. De riem reinig je samen met de fiets. Meer hoef je niets te doen.

4. Aanbevolen onderhoud verende voorvork SR Suntour Raidon in Stromer Speedpedelec

Als de bewegende delen aan vocht en vervuiling worden blootgesteld, kan de werking van de verende voorvork na een aantal ritten afnemen. Voor een blijvende goede werking, veiligheid en een lange levensduur van de verende voorvork is periodiek onderhoud vereist. Een niet volgens de onderhoudsinstructies onderhouden verende voorvork valt niet onder de garantie. Gebruik nooit een hogedrukspuit of water onder druk voor reiniging van de verende voorvork, want water kan bij de stofafdichting de schokbreker binnendringen. Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen. Wij adviseren schoon water en een vochtige doek om de schokbreker mee af te nemen. De verende voorvork heeft vaker een servicebeurt nodig dan hieronder aangegeven als u onder extreme weersomstandigheden ('s winters of in natte/modderige omgevingen) en ruw terrein rijdt. Neem als u de indruk heeft dat de werking van de verende voorvork is veranderd of de vork anders reageert onmiddellijk contact op met de dealer voor inspectie van de vork. Voer na iedere rit de onderstaande werkzaamheden uit: Reinig de vorkbuizen en de stofafdichtingen en onderhoud ze met een in olie gedrenkte doek. Controleer de steunbuizen op deuken, krassen of andere verkleuringen of olielekkage. Iedere 50 uur: Onderhoud 1 (bij dealer). Iedere 100 uur of eenmaal per jaar: Onderhoud 2 (bij dealer, bij voorkeur voor de winter om alle onderdelen door goede smering tegen weersinvloeden te beschermen).
 

  • Onderhoud 1: Controleer de werking van de vork / Controleer de aandraaimomenten (Nm) van bevestigingsschroeven en moeren aan de onderzijde van de onderste buizen (aanbevolen aanhaalmoment: bout: 10Nm, moer: 8Nm) / Controleer op krassen, deuken, barsten, verkleuring, tekenen van slijtage, tekenen van lichte roestvorming (onderhoud met een in olie gedrenkte doek) of olielekkages. 

  • Onderhoud 2: Onderhoud 1 + demontage / reiniging van de gehele binnen- en buitenzijde van de vork / Reiniging en smering van stofafdichtingen en slider sleeves / Controle van aandraaimomenten (Nm) / Afstelling naar de voorkeur van de berijder. Controleer voorafgaande aan demontage de speling van de slider sleeve van de vork. Activeer hiervoor de rem van het voorwiel en duw de fiets zachtjes voor- en achteruit bij de stuurpenas. Vervang bij overmatige speling de slider sleeves (meer dan 1 mm bij de fork brace).

bottom of page