top of page
  • Writer's pictureInez Gaethofs

Hoe houd je je e-bike in optimale staat?

Hoe technisch geavanceerd een e-bike ook is, je kunt zelf het nodige doen om de fiets in perfecte staat te houden en de actieradius te vergroten. Fietsen Gaethofs geeft je tips. Mocht je hulp nodig hebben, dan zijn wij altijd in de buurt!


De juiste bandenspanning

Heb je thuis een fietspomp staan? Zorg dan dat de banden van je e-bike steeds de juiste spanning hebben. Op de zijkant van de band staat de minimaal en maximaal toegelaten bandenspanning weergegeven. De juiste spanning ligt ergens tussen deze twee waarden in en hangt veelal af van het gewicht en de rijstijl. Wil je een zo groot mogelijke actieradius? Zorg dan voor een hogere spanning. Want ga je met zachte banden van huis, dan ligt het energieverbruik van de motor hoger en is de accu dus ook sneller leeg.


Tijd voor een schoonmaakbeurt

Geef je elektrische fiets zo nu en dan een schoonmaakbeurt, precies zoals je je auto ook in de watten legt. Spoel hem af met behulp van een tuinslang – niet met een hogedrukreiniger, want dan spuit je het vet tussen de draaiende delen uit. Bij een e-bike met derailleurversnelling en open ketting verwijder je zand en vuil van de derailleur, cassette, tandwielen en ketting. Gebruik voor het reinigen van de ketting een ontvetter. Zet hierna het frame, de wielen en het stuur in de sop. Spoel het frame van boven naar beneden af met een tuinslang en verwijder ook de ontvetter. Droog de fiets met een oude doek en smeer zo mogelijk de ketting. Een periodieke schoonmaakbeurt is belangrijk, zeker als je de e-bike ook ’s winters gebruikt. Op die manier geef je zout en pekel geen kansAf en toe een druppel olie

Een e-bike met een open ketting heeft zo nu en dan wat olie nodig. In principe kan je deze vrij gemakkelijk zelf smeren. Kom gerust eens langs en laat je daar informeren hoe je dat het beste doet en met welke producten. Er zijn immers veel typen oliën en wax op de markt en die hebben elk hun eigen functie. Voor een e-bike voor alledaags gebruik volstaat een normale olie in een druppelflacon of sprayvorm. Wij hebben de diverse onderhoudsproducten voor thuisgebruik in huis.


Schakel veel en fiets efficiënt

Goed schakelen is een must voor wie op een e-bike met derailleurversnelling rijdt. Gebruik dus niet alleen de twee kleinste tandwielen. Want dan slijten die tandwielen sneller, terwijl de overige acht of negen tandwielen ongebruikt blijven. Schakel altijd terug voor een verkeerslicht, zodat je in een lage versnelling kunt optrekken. Rijd op een helling een tandje lichter. Dat bevordert het behoud van de onderdelen en is bovendien goed voor je actieradius. Want zou je altijd in de zwaarste versnelling rijden, dan slurpt de motor veel energie uit je batterij. Die raakt dan eerder leeg. Datzelfde geldt voor het rijden in de hoogste ondersteuningsmodus. Als je dat continu doet, moet de accu sneller aan de lader. Varieer tussen het laagste, middelste en hoogste ondersteuningsniveau. En schakel de ondersteuning uit als je van bijvoorbeeld een Limburgse helling rijdt.


Houd de accu in topconditie

Het is belangrijk dat je de batterij tijdig oplaadt in een droge omgeving, het liefst op kamertemperatuur. Laad hem op als je ziet dat het resterende batterijniveau onvoldoende is voor de geplande fietsrit. Gebruik daarvoor de originele lader. Laat je de e-bike voor een langere periode ongebruikt in de garage staan, dan is het belangrijk dat je de accu van de fiets haalt en deze in huis bewaart, op een donkere plek en op kamertemperatuur. Bijvoorbeeld onder in de kledingkast. Je legt de accu weg met een batterijniveau van 70 procent. Laad de accu elke zes maanden opnieuw op tot ongeveer 70 procent. En ga tot 100 procent door zodra je deze weer gaat gebruiken. Zo houd je de batterij in topconditie.


Kom gerust langs!

Hoewel je veel klein onderhoud zelf kunt doen, is het vele malen gemakkelijker om dit uit te besteden aan de specialist. Fietsen Gaethofs ondersteunt je graag. Extra handig is het om daarbij gebruik te maken van de onderhoudsmelder op de nieuwste e-bikesystemen van Shimano. Er verschijnt automatisch een sleutelsymbool in je display zodra een bepaalde periode is verstreken of je een kilometergrens hebt bereikt. Dit is het teken om terug te gaan naar je dealer om bijvoorbeeld de remmen en spaken even na te laten kijken. Na dat bezoek kan je specialist de onderhoudsmelder opnieuw instellen voor de volgende check.


Comments


bottom of page