top of page
 • Writer's pictureInez Gaethofs

10 REDENEN WAAROM EEN E-BAKFIETS JOUW AUTO VLOT KAN VERVANGENEen bakfiets kopen dat is altijd een goed idee! Een elektrische bakfiets maakt het net nog iets praktischer. De combinatie van rijcomfort, stevigheid, laadvermogen én trapondersteuning is de gedroomde mix voor elke stadsbewoner. Een tikje meer pit zonder jezelf daarvoor in het zweet te werken? Met de elektrische bakfiets hoef je niet te kiezen tussen snelheid en gebruiksgemak. Wist je dat als je voor de elektrische fiets kiest in plaats van de auto, je het milieu 30 keer minder belast. Een flinke besparing, maar ook jouw portefeuille zal er blijer van worden. Hieronder geven we graag 10 goede redenen om gewoon die auto aan de kant te schuiven en te kiezen voor elektrische bakfiets:

 1. In de auto stap je niet alleen: je wilt bijvoorbeeld jouw kids vlot kunnen meenemen. Met een beetje creativiteit kan je vlot 3 tot 4 personen vervoeren in een bakfiets.

 2. Maar wat dan met onze pakjes en boodschappen? Geen probleem, bakfietsen komen er in alle formaten en afmetingen zodat je zelf de gekste dingen kan vervoeren.

 3. De meeste elektrische bakfietsen kan je voorzien van een dubbele accu waardoor, zelfs met grote ladingen, afstanden tot 100km vlot afgelegd kunnen worden. Wist je dat iets meer dan de helft van onze verplaatsingen zich beperkt tot 5 km (Bron: Onderzoek Verplaatsingsgedrag 2019-2020 van het Departement Mobiliteit en Openbare werken)?

 4. Ja, maar die bakfiets rijdt maar 25km per uur... Het laatste Onderzoek Verplaatsingsgedrag toont aan dat de Vlaming dagelijks gemiddeld 36 kilometer aflegt in het verkeer en daar zo’n 71 minuten over doet dit wil zeggen gemiddeld tegen 30 km per uur. OK, de bakfiets is iets trager maar je kan wel overal vlot doorfietsen en je staat niet meer in de file aan te schuiven.

 5. Volgens persoonlijk onderzoek van Frank Deboosere blijkt dat het gemiddeld gezien maar 8% van de tijd regent of 92% van de tijd droog is. Investeer in degelijke fiets- en regenkleding en je komt gegarandeerd droog en warm op jouw bestemming aan. De juiste afdekkappen of regenhuiven zorgen ervoor dat ook jouw kroost en bagage droog toekomen.

 6. Niet enkel ligt de aankoopprijs van een elektrische bakfiets veel lager dan die van een auto, je leent bovendien aan een veel voordeliger tarief. Tot en met eind februari 2022 bieden wij jou de kans om volledig kosteloos een KBC-fietslening af te sluiten hierdoor spreid je de betaling van jouw nieuwe bakfiets over aantal maanden uit. Bijvoorbeeld: Je kiest een Urban Arrow Family Performance Essential ter waarde van €5790 via een lening op afbetaling met een looptijd van 42 maanden en vaste debetrentevoet van 0%, betaal je in 42 maandelijkse aflossingen €137,86 of in totaal €5790 euro. Dit tarief is geldig tot en met 28/02/2022. Meer details over deze aanbieding vind je hier.

 7. We raden aan om elke 2500 à 3000km op onderhoud te komen met jouw e-bike, gemiddeld zal dit jou €75 à €100 kosten. Uiteraard hoe meer je rijdt, hoe meer onderhoud er nodig is en hoe beter je fiets zelf onderhoudt (bijvoorbeeld af en toe zelf de ketting en tandwielen zuiver maken en smeren, regelmatig jouw banden oppompen,...), hoe minder werk wij aan jouw fiets hebben. Ben je zelf niet zo'n handige Harry of rijd je gewoon veel kilometers, kan je overwegen om te kiezen voor een onderhoudsvriendelijkere uitvoering met een riemaandrijving.

 8. Uiteraard moet je de batterij van jouw elektrische bakfiets regelmatig opladen en hangen hier ook kosten aan. Drie factoren bepalen deze kost: de gemiddelde prijs van de elektriciteit, de efficiëntie van de lader en de capaciteit van de accu. We gaan uit van een gemiddelde energiekost van €0,30 per kWh. Een degelijke acculader heeft een rendement van 75% of anders gezegd er gaat 25% van de energie verloren aan warmteverlies. De meeste elektrische bakfietsen zijn uitgerust met een zwaardere accu, we houden in dit rekenvoorbeeld dan ook rekening met een batterij van 500Wh. We hebben zonet aangenomen dat de lader maar een rendement heeft van 75% dit wil zeggen dat wij geen accu van 500Wh moet laden maar één van 666Wh. De berekening ziet er dan als volgt uit: €0,30 / 1000 x 666 = 0,20 euro. Het kost je dan 20 cent per laadbeurt om een accu van 500Wh volledig op te laden. Gemiddeld haal je vlot 50km uit een volledig geladen accu dus 100km fietsen kost 40 eurocent aan verbruik. Het onderzoek van de VAB uit 2019 leert ons dat een gemiddelde tankbeurt met de auto ons tussen €5 (elektrische wagen) en €7,7 (dieselwagen) per 100 kilometer achteruitstelt. Onze keuze is snel gemaakt...

 9. Wil je echt zorgeloos fietsen, dan kies je voor een omniumverzekering en fietsbijstandsformule. Samen met onze verzekeringspartner kunnen wij jou een all-in formule (diefstal, schade en bijstand) aanbieden tegen een jaarpremie ten belope van 3% van de aankoopprijs van jouw fiets met een plafond van €218,5 per jaar. Klik hier voor meer info over onze verzekeringsformules.

 10. Tip: Gebruik je nieuwe fiets voor jouw woon-werkverkeer en je verdient je fiets zo terug. Wist je dat je in aanmerking kan komen voor een belastingvrije fietsvergoeding tot wel 0,24 cent per kilometer. Stem jouw maandelijkse aflossing af met jouw verdiende fietsvergoeding en je verdient jouw fiets razendsnel terug! Spreek zeker eens jouw werkgever aan… Opgelet de fietsvergoeding is een gunst die werkgever jou kan toestaan en is zeker geen verplichting. Klik hier en kom meer te weten over onze bedrijfsformules en b2b-oplossingen.


Lijkt dit echt iets voor jou? Kom langs en overtuig jezelf met een vrijblijvende testrit! Onze adviseurs staan steeds klaar en nemen graag de tijd om samen met jou een gepersonaliseerde offerte op te stellen.Commentaires


bottom of page